Recenzia: Bežecká bunda Inov-8 Race Elite 150 Stormshell

Toto je ďalšia z recenzií rozličných produktov z nášho e-shopu. Ak by ste nám s nimi chceli pomôcť, určite neprehliadnite ponuku v závere.

race-elite-150-stormshell-blue-lime_1

Kto hodnotí

V tejto recenzii sa stretlo niekoľko hviezd: Oli Johnson, top 10 finisher Mont Blanc Maratónu 2013 z teamu Inov-8, ktorý ju použil na jednom z najťažších európskych horských maratónov; ďalej Simon Freeman, britský ultrabežec (okrem iného maratónsky UK rekordman), ktorý ju spolu s Thermoshell dostal od Inov-8 a trénoval na CCC (aj keď nakoniec ani jednu vzhľadom na počasie nepotreboval) a odvtedy patrí do jeho zimnej výbavy; tiež Ian Corless, v minulosti ultra bežec a v súčasnosti host a športový fotograf, ktorý bundu overoval a fotil na testovacom víkende celej novej bežeckej Inov-8 kolekcie priamo v Alpách; no a nakoniec Mary Wilkinson, členka UK reprezentačného tímu v horskom behu, ktorá nám poslúžila extra podrobným hodnotením. Mary dlhodobo vodeodolné bundy neznášala, a presvedčila ju až Inov-8 Raceshell 220, ktorú odvtedy mohutne odporúča, takže ženskú variantu Stormshellky si vyskúšala veľmi rada (ženská váži v porovnaní s mužskou ešte o 10g menej, takže je to Stormshell 140).

V závere nájdete linky na všetky použité články. Okrem nich ešte spomíname aj niekoľko krátkych anonymných hodnotení z viacerých svetových diskusných fór.

Oficiálne parametre výrobcu

  • Dva a pol vrstvová nepremokavá bunda s 20 000HH a B-1 priedušnosťou 20.000.
  • Polovičný a obojsmerný vodeodolný predný zips s vnútornou vsadkou a s garážou na zips
  • Flísová ochrana zipsu, ktorá je vlastne ochranou brady pred poškriabaním
  • Zrolovateľná kapucňa s veľmi vysokým nákrčníkom ako ochranou pred dažďom a vetrom, a so sťahovacím mechanizmom, ktorý sa dá upravovať jednou rukou
  • Kapucňa s pevným šiltom, ktorého tvar si viete upraviť
  • Vodeodolné lepené vrecko na hrudi
  • Jedinečná úprava spodného lemu, ktorá zabráni tomu, aby sa bunda posúvala po bokoch hore
  • Pružné ukončenie rukávov, s integrovanými otvormi na palce
  • Viacuhlové reflexné ochranné prvky
  • S vrecúškom na zabalenie
  • Vyrobené zo 100%ného nylonu s antibakteriálnou úpravou.
  • Hmotnosť 150 g (ženská verzia 140)

Tagline: Superľahká, priedušná a plne vodeodolná. Ostáva suchá, nebráni v pohybe. Stormshell bude pripravená nech sa deje čokoľvek, a so svojou hmotnosťou 150 g nebudete vedieť, že ju máte – až kým ju nebudete potrebovať. Atletický strih.

Prvé dojmy

Keď sa vám Stormshell 150/140 dostane do rúk, prekvapí vás, tak ako to bolo aj v prípade Mary Wilkinson. „Slovo „ultraľahký“ sa dnes používa pri opise produktov naozaj pričasto, a preto sa bude spočiatku zdať nepravdepodobné, aby bunda, ktorá je úplne nepremokavá, s lepenými švami a sťahovateľnou kapucňou s pevným šiltom mohla vážiť tak málo. Ale faktom je, že sa asi ani nedá nazvať inak. Tiež sa veľmi ľahko zabalí do vrecúška, vo veľkosti asi jednej mužskej dlane.“ Aj keď by bunda mala vážiť 150 gramov, podľa Simona Freemana je to ešte menej, pretože vo výbave v batohu alebo dokonca vo vrecku ju sotva zaregistrujete.

Materiál, strih a detaily

Bunda je vyrobená z nylonu s antibakteriálnou úpravou. Zaujímavé je, že materiál sa vám v ruke zdá omnoho ťažší a robustnejší než aký pocit vo vás vyvolá, keď už máte bundu konečne na sebe. A to by malo byť dobré znamenie, pretože to signalizuje, že Stormshellka prežije aj odrenia o skaly či zachytenia v kríkoch. Dobré určite je, že látka je jemná a nešuští – pamätáte si beh v obkľúčení šušťaním v klasických vodeodolných bundách?

Stormshell 150 sa naťahuje cez hlavu, čo nemusí každému vyhovovať. Je to však riešenie v prospech váhy produktu, keďže miesto plného zipsu je tu len polovičný, a rovnako v prospech vodeodolnosti, keďže je tu aj menej stehov, a teda menej vstupných brán pre vlhkosť či dráždenie pokožky.

Strih Stormshell 150/140 je atletický, teda pomerne štíhly. Mary testovala ženskú variantu, a veľmi si ju pochvaľovala: bunda jej nebránila v pohybe ani pri najvyšších rýchlostiach. Okrem toho siaha trochu hlbšie pod zadok, nie len do či poniže pása, čo znamená, že máte zadnicu chránenú pred blatom, a ešte bundu využijete aj na bicyklovanie. Výrobca deklaruje, že bunda sa nebude posúvať po chrbte nahor, a Mary Wilkinson to jednoznačne potvrdila, dokonca aj s batohom na chrbte.

Simon Freeman súhlasí s tým, že bunda sa počas behu neposúva, a dodáva, že vás ani nepodfukuje, čo je možné vďaka sťahovateľnému pásu. Proti prefukovaniu podľa neho chránia aj rukávy s otvormi na palce, takže sa neposúvajú a tým znemožňujú prúdenie vzduchu. Veľmi funkčne upravená sa mu zdá aj kapucňa, ktorú si na zátylku dokážete upraviť jednou rukou, a vďaka jej pevnému šiltu vám neprší do tváre. Mary Wilkinson si v tejto súvislosti spomína na tréning v kopcoch, kedy sa spustil strašidelný lejak: „Vietor a dážď sa do mňa opreli celou silou, ale obopnutá kapucňa ostala na mieste, a spevnený šilt mi chránil oči.“
Vodeodolné vrecko na hrudi pre mapy a podobné srandičky je už len bonusom.

V akcii

Vďaka drobnému objemu je Stormshellka 150/140 ideálna do výbavy, či už povinnej na preteky alebo preventívnej pre tréningové behy. Oli Johnson si Stormshellku bral so sebou na spomínaný horský maratón a Mary Wilkinson do rakúskych Álp na niekoľko tréningových týždňov. V horách je počasie naozaj premenlivé. Podľa jej slov ju mala v Alpách pri sebe prakticky neustále: veľkosť vrecúška a váha boli v tomto neoceniteľné. „Brávala som si ju zo sebou jednoducho pre istotu, a špeciálne jeden deň som bola fakt rada, že som tak urobila. Bola som kdesi vo výške nad 2000 metrov, v podstate v strede ničoho. Mala som namierené k stanici lanovky približne vo výške 3000 metrov, keď odrazu začalo neuveriteľne liať. Vytiahla som Stormshellku 140 a bežala na maximum, aby som čím skôr bola pod strechou. Ochrana pred dažďom aj vetrom boli fantastické, pretože kvapky sa zrážali na povrchu látky a hneď aj stekali preč. Jedna z obáv, ktorú máte pri skutočne vodeodolných bundách je, že budete mokrí tak či tak, pretože vlhkosť zvnútra sa nedostane von. Faktom však je, že aj keď som bežala veľmi rýchlo, bunda vynikajúco dýchala, a moje telo ostalo v pohodlí a suchu.

Toto potvrdzuje niekoľko anonymných diskutérov na fóre wiggle.com, u ktorých bunda obstála vo fakt krušných podmienkach kade-tade po svete. Podľa niektorých z nich bunda nie je len vodeodolná a priedušna, ale aj vetruodolná, i keď ju výrobca tak necharakterizuje. Okrem toho pomerne dobre izoluje – vraj nie je ani tak vhodná na jeseň ako skôr na teploty okolo nuly a snáď aj menej.

Niektoré internetové diskusie na runnersworld.co.uk. spochybňovali vlastnosti Stormshell 150 mimo intenzívneho behu, a zvažovali, či by vám vôbec ponúkla nejakú ochranu (teda okrem toho, že by ste naplnili požiadavky na povinnú výbavu pre nejaký pretek). Ian Corless ale tieto pochybnosti vyvracia: keď sa po celom dni fotenia na slnku odrazu alpská obloha prudko zatiahla, a on si bundu vyčaroval spomedzi fotobrašien s objektívmi, už len postával na parkovisku s Colou v jednej ruke a proteínovou tyčinkou v druhej, a čakal na odvoz.

Mary Wilkinson má ešte jeden postreh pre vlhké ale teplé počasie. Veľmi ocenila obojsmerný zips, ktorý sa dá rozopnúť, aby v teplom počasí umožnil cirkuláciu vzduchu, ale zároveň sa vyhnete tomu, aby vám polorozopnutá bunda povievala okolo tela.

Zhrnutie

Podľa slov Mary Wilkinson, Inov-8 položil latku naozaj vysoko. Keď sa vezme do úvahy kvalita, výkon a cena, tak ostatné značky podobnej úrovne si žiadajú približne o polovicu viac. A pritom je Stormshell 150 jedno all inclusive balenie: či už potrebujete bundu na celý rok alebo hoci aj splniť požiadavky na UTMB.

Poznámka

Čo sa týka Inov-8 veľkostnej tabuľky, sedí pravdivo: ak zvyknete kupovať M, bude to platiť aj v tomto prípade. Čísla sú však trochu mätúce, pretože údaje pri jednotlivých veľkostiach neudávajú obvod vášho hrudníka, ale obvod, ktorý má samotná bunda.

Kde kúpiť

Bežeckú bundu Inov-8 Race Elite 140/150 Stormshell môžete kúpiť v obchode Behnaboso.sk.

Zdroje

Lákavá ponuka

Máte doma topánky či výbavu od nás? Napíšte pre nás recenziu a môžete si zarobiť na ďalší nákup.ljnfcububu.topвнутренняя оптимизация страниц сайтаdomenpyatмаршрутcatdog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *