Manifest Behnaboso.sk

Veríme, že beh naboso je správny a prirodzený. Boli sme tak stvorení a naše nohy nie sú pokazené a nepotrebujú „pomoc,“ aby nás hrdo niesli. Keď bežíme naboso, bežíme správne.

Pri behu naboso naša noha funguje tak, ako má. Pracuje pri tom 28 kostí, 17 šliach, 19 svalov, 33 kĺbov, a viac ako 200 tisíc nervov, ktoré v chodidle máme. To všetko vytvára ten najlepší bežecký mikropočítač, ktorý vedie a upravuje našu chôdzu a beh.

Ľudská noha je aj dômyselným systémom odpruženia, ktorý pohlcuje nárazy pri dopade, a pri odraze túto energiu využíva k pohybu vpred. Beh naboso nás povzbudí k tomu, aby sme nedopadali na pätu, ale na prednú časť chodidla, a tiež nám skráti krok. To vedie k výraznému odstráneniu prudkých nárazov na naše členky, kolená, bedrové kĺby a chrbticu. Okrem toho beh naboso napráva naše držanie tela, povzbudzuje dýchanie, posilňuje svalstvo nôh a dokonca zlepšuje našu imunitu.

Zvykajte si postupne

Ak s behom naboso alebo v minimalistických topánkach iba začínate, zvykajte si postupne.

Vaše nové topánky sú krásne, ľahké, dobre vám sadnú a behať v nich je pôžitok, no buďte trpezliví. Dajte svojím nohám čas, aby si po dlhých rokoch v pevných topánkach zvykali na takúto slobodu. Svaly a šľachy, ktoré doteraz spali musia spevnieť a zosilnieť. Preto na začiatok zvoľte krátku a ľahkú trasu a doprajte si aj dostatočný oddych. Ak je všetko v poriadku a nič vás nikde nebolí, postupne pridávajte.

Správnu formu natrénujete najlepšie ak necháte topánky doma. Nebojte sa toho, a ak to okolnosti (terén, počasie a iné) dovolia, skúste to. Vaše bosé nohy vám presne oznámia, čo nerobíte dobre a kedy už nevládzete. Počúvajte ich a to, čo sa naučíte vezmite so sebou aj do topánok.

Dajte nám vedieť, ako sa vám darí.budgetappworld of tanks blitz взломанная версияhome bookkeeping appytdtlbvrf drкарго турция украинаtourist attractions in sochi

4 Replies to “Manifest Behnaboso.sk”

  1. Krajsie sa to nedalo napisat. Tento text by si mal kazdy nalepit na strop nad postel a citat rano vecer dennodenne :)

    Ja aj ked beham v tenulinkych sandalach vidim hned rozdiel ked prejdem na bose behanie. Nohu jednoducho neoklames.

  2. Dobrý deň. Barefootove tenisky som začala nosiť asii pred rokom a pol. Začala som po pôrode s behom, a to po prvý krát v barefootkach. Zatiaľ behám len 2 týždne a max 3,5 km. Začali ma bolieť šľachy okolo kolena, hlavne z vnútornej strany. Je možné, že je to kvôli behu “na boso”? Ďakujem za odpoveď.

    1. ahoj Veronika, asi budes mat problem ako ja. Tehotenstvo kvoli hormonom je napor na slachy, veziva, k tomu jednostrannr zatazovanie tela (drzanie dietata na lavom boku, pravou rukou robim co sa da :)),u mna navyse hypermobilita….a tak mi ochabli vnutorne svaly na nohach, telo to kompenzuje svalmi na vonkajsej strane noh. a ked zacnes behat na boso, zatazujes nohy viac ako ke to telu prirodzene, ale zial zatazujes zoslabnute svaly vnutornek casti nohy. Skus vyskocit a dopadnut do podrepu. ak sa ti v podrepe spoja po dopade kolena, tak je to aj tvoj problem. Namiesto behu zacni rychlou chodzou a posilnuj vnutornu stranu noh a vedome sleduj a koriguj svoju chodzu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *