Ako zvládnuť maratón – deň pred pretekom

Toto je šesťdielna séria Behnaboso.sk o tom ako zvládnuť finálnu fázu prípravy na váš veľký pretek. Linky na ostatné časti nájdete v závere článku.

Predvečer maratónu?

Toto je jednoduché, pretože tu už väčšinu prípravy máte za sebou. Máte natrénované, zregenerované, superkompenzácia (o tom viac inokedy) snáď zafunguje, ste vyspatí, výbavu máte pripravenú a odskúšanú.  Ostáva už len pár vecí.

Deň pred maratónom

Takže čo ostáva spraviť v predvečer preteku? Je to nasledovné:
  • vyzdvihnúť si štartovný balíček,
  • zjesť niečo ľahké,
  • ísť spať.
Samozrejme, tieto tri aktivity ani zďaleka nezaberú celý deň, takže zvyšok si vyplňte podľa svojho. Určite by ste sa ale mali vyhnúť:
  • prílišnej fyzickej aktivite,
  • prejedaniu sa (žiadne carb-loading, len priberáte, viď. nižšie),
  • nedostatku spánku,
  • no a treba spomínať aj alkohol? Hlavne veľké množstvá, oslavujte až po preteku.
Dajte si ľahší kratší beh, nech si nohy ešte posledný krát precvičia čo budú zajtra robiť, nech sa vám rozprúdi krv v tele a nech je organizmus dobre naštartovaný a pripravený zajtra vyraziť.

Carb-loading?

Na margo carb-loadingu, teda na margo zásobovania sa cukrami deň pred pretekom (pretože, áno, cukry sa v tele udržia a počas preteku ich budete potrebovať), tradičná pasta party pravdepodobne nemá veľký zmysel. Počas posledného týždňa či dvoch kedy ste mali znížený tréningový objem a teda aj znížený kalorický výdaj, sa vám totiž v tele vytvorila dostatočne veľká zásoba cukrov. Svoj príjem uhľohydrátov ste statočne maximalizovali presne v tejto záverečnej fáze. A preto večer pred pretekmi už len priberáte, nie ukladáte do svalov.
A navyše, ak chcete jesť cukor, jedzte ten lepší, pomalý cukor. Cestoviny, chlieb a podobné nie sú žiadne super potraviny. Radšej to skúste s ovocím alebo zeleninou, čo aj dobre zavodní organizmus. Samozrejme vyberajte druhy, o ktorých viete, že vám nespôsobujú tráviace problémy – to je to posledné, čo by ste teraz potrebovali. Zmrzlina (kvalitná so smotanovým základom) je tiež fajn, obsahuje cukry, tuky, bielkoviny a je ľahko stráviteľná.
V princípe platí, že večer ani ráno pred pretekom nepotrebujete už jesť veľa. Iba si to zbytočne ponesiete so sebou, prinajlepšom necháte v smradľavej búdke pri štarte. Preto voľte ľahko stráviteľné jedlá a určite nestavajte iba na rýchlych cukroch.

Čísla a čip, štartovací balíček

V tento deň si zrejme pôjdete aj vyzdvihúť štartovný balíček. Najlepšie je, ak sa dohodnete s priateľmi a idete tam v skupinke. Tak sa aj v cudzom meste hľadá cesta lepšie. Pozrite si aj maratónske expo, cestoviny pokojne vynechajte a doma sa zoznámte s obsahom balíčka.
To žlté je čip.

Vyskúšajte si pripevniť číslo na tričko (dopredu a dozadu, ideálne 4ks zapínacích špendlíkov každé – tie pohľadajte, zvyknú sa stratiť). Preskúmajte aj čip, vďaka ktorému vám budú merať čas a prečítajte si inštrukcie k jeho použitiu. Čip na košickom MMM zvykne byť uviazaný do šnúrok topánok. Tak si to tam rovno môžete primontovať a skúsiť obuť.

Niekedy treba čip hneď po dobehnutí do cieľa vrátiť (takže tam nerobte nejaké gordické uzly) a možno vám za neho aj vrátia zálohu (hurá, 5 eur!). V poslednom čase sa stále viac objavujú na pretekoch čipy jednorázové, ktoré sú už prilepené zo zadnej strany vášho štartovného čísla. V tom prípade je všetko jednoduchšie.
Ak nie ste v meste maratónu doma, môžete ešte deň zakončiť štúdiom: po tisícikrát preštudovať mapku, pozrieť si trasu, zbežne nájsť občerstvovačky, nájsť na trase záchody a prečítať si pokyny ku ďalšiemu dňu. Na veľkých pretekoch, akým je už aj košický Medzinárodný maratón mieru je potrebné rešpekovať umiestnenie pretekárov na štarte.
A potom už len zaľahnúť a pokúsiť sa aj napriek excitovanému stavu zaspať.
Večer pred maratónom pasta party vynechaj a zmrzlinu si radšej daj. Alebo nejaké ovocie pochrúmaj. – Abraham Lincoln, 1852 AD

___

Toto je naša séria o tom ako zvládnuť posledné tyždne pred vaším dlhým behom. Séria je rozdelená do šiestich logických celkov, podľa ktorých si môžete postupne orientovať:

Do behania, priatelia!

как ловить на попла попперСАМОРАЗВИТИЕпрослушкавход в сайт одноклассникиРекомкупити жалюзі на вікна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *