Super video o tom, ako vyvýšená päta ovplyvňuje držanie tela

Objavil som vynikajúce video, ktoré zaujiímavo ilustruje, ale aj prakticky ukazuje, ako funguje držanie tela a správny postoj naboso, resp. v topánkach bez zvýšenej päty. Na drevenných kockách Patton Gleason z Natural Running Store ukáže aj to, ako to s vyvýšenou pätou a mäkkou výstielkou nefunguje.

Celé to je veľmi jednoduché. Postavte sa na niečo rovné (alebo do niečoho rovného, v prípade topánok) a budete stáť rovno. Bude to ľahké a prirodzené. Veľmi podobne ľahko a prirodzene vám pôjde aj státie na jednej nohe. Nohy rýchlo striedavo dvíhajte a potom sa už len trochu nakloňte dopredu a máte bosonohý bežecký štýl.

Pri behu sa nepotrebujete odrážať ani doťahovať za “prednou” nohou. Vyskúšajte si to naboso a váš štýl sa automaticky upraví sám. Ak sa vám náhodou tvoria pľuzgiere, alebo nepríjemne vyšúchané miesta (tzv. hot spots) podľa ich umiestnenia zistíte, čo robíte zle. Ak ich máte na päte, dopadáte príliš na pätu. Ak ich máte na prstoch, dopadáte príliš na prsty. Ak ich máte v prednej časti chodidla, pod prstami, príliš sa odrážate.

Nedávno som bol behať s nejakými super ľudmi a všimol som si, že jeden z nich beží inak podľa toho, aké má topánky na nohách. V Nikeoch, ktoré majú vyvýšenú pätu bežal s dlhším krokom. V minimalistickejších Inov-8 (ktoré síce stále mali nejakú pätu, ale o dosť nižšiu) robil kroky oveľa kratšie. A to je dobré. Všimol som si aj ďalšie rozdiely v jeho štýle, ale keďže oba naše spoločné behy sa diali za čiastočnej alebo úplnej tmy, budem ho ešte sledovať.

Mimochodom, hádajte, kto bol rýchlejší dole kopcom? Samozrejme, že ten, kto mal kratší krok – teda ja. Aj sám som sa čudoval, ako tými nohami preplietam. Ale bolo to úžasné, rýchle a nádherne nenamáhavé, keďže za mňa robila prácu gravitácia. Nech žije bosonohý beh.юридические услугimei-poisk.ruтрафареты для бровейнаписание текстов копирайтингrussian balalaika musicwatchtower 2014

One Reply to “Super video o tom, ako vyvýšená päta ovplyvňuje držanie tela”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *