Beh v zníženej viditeľnosti a Craft Brilliant

Jeseň prišla. A s ňou každý deň pätnásť otázok k tomu, čo si má človek na svoj ranný/večerný beh obliecť. Ranná para nad mestom, listy všelijakých farieb, a neobyvklá krása.

A tiež pľuhavčina, tma pred pol piatou a pokuta do výšky 50 eur, ak vás v tej tme nebude vidieť. A keďže každý z nás je len jeden, a máme sa navzájom radi, zopakujme si nasledovné:

1. Viditeľnosť: žiarivé farby a reflexné prvky. 

Väčšina bežeckých odevov ich má, avšak skúste otestovať, či sú rozmiestnené tak, že vás bude vidieť z akéhokoľvek uhla (naše prvé bežecké nohavky testom neprešli). Reflexné farby sú pre vodičov viditeľné približne zo vzdialenosti 200 metrov. Čierna a modrá, zvyčajné farby bežeckej výbavy, z pätnástich (viď. foto v závere článku). A to radšej zájdite na poštu alebo do Ševtu a kúpte si dva reflexné pásiky – zo zákona okolo ľavej nohy a ruky.

Alebo si vyberte niečo z tejto Craft Brilliant kolekcie, špeciálne na chladné obdobia a zníženú viditeľnosť. Dámske verzie sú zväčša s oranžovou a pánske so žltou farbou, s výraznými reflexnými prvkami.

Craft Brilliant
1. bežecká bunda s membránou 2. zateplené bežecké nohavice 3. vysoko reflexné návleky na lýtka 4. reflexná čiapka 5. pás na vodu s vreckom 6. bežecké rukavice

2. Vidieť – nie iba byť videný.

Ak musíte v nejakom úseku bežať popri ceste (bežná prax cyklotrás na Slovensku), bežte v protismere. Už z veľkej diaľky budete vidieť reflektory prichádzajúcich áut a motoriek, pričom zároveň využijete plný potenciál vášho reflexného vybavenia.

Vidieť tiež znamená, že ak prebiehate cez cestu, ste si istí, že máte s vodičom očný kontakt. Ak prebiehate cez dvojprúdovku, uistite sa, že potom čo spomalilo auto, ktoré je k vám bližšie vás vidí aj vodič vo vzdialenejšom pruhu, a ak treba, skáčte a mávajte. Fakt, hlavne večer je premávka plná dilinov.

3. Počuť. 

Počuť, bratia a sestry, a tak keď príde tma, urobte maximum pre to, aby ste si boli vedomí podnetov okolo seba. Bežci vždy budú patriť k tým najzraniteľnejším v porovnaní s autami, motorkami a aj bicyklami (veru, nezabúdajme na diabolsky tiché bicykle), a tí, ktorí majú na ušiach slúchadlá sú v značnej nevýhode. Počas víkendovej prechádzky s deťmi sme sledovali, ako slečna v obrovskom aute zatáčala k parkovisku a zároveň si kontrolovala displej telefónu. Lebo ak ide dvadsiatkou, to už nikomu nemôže ublížiť, všakáno.

Je to tak, špeciálne večerná premávka je plná aj blbcov, ktorí môžu byť dokonca výrazne arogantní, a v takejto situácii vlastne väčšina riešenia stojí práve na strane toho, kto vidí takúto slečnu a kto dokáže adekvátne a včas reagovať – teda na vás.

4. Nech o vašej trase doma vedia, či idete vybehnúť na Lajošku alebo si dať intervaly na neďalekom okruhu. 

Všetko jasné.

5. Vnímať svoje okolie.

Buďte na svojej trase telom a aj mysľou, buďte si vedomí toho, čo sa okolo vás deje. Ak máte nejasný blbý pocit, prejdite na opačnú stranu cesty alebo sa vráťte. Ak ste podcenili chlad alebo trasu, konajte zodpovedne.

Na záver parádne motivačné video Craft Brilliant kolekcie. Nech sa vám dobre vo vašej svorke beží (napríklad tejto), a nech to má vždy dobrý koniec.Totiž: behov bude ešte kopa, ale vy ste len jeden.

vzlom-pro.ruлобановский александр отзывыkisty4makiyazh.xyzhttp://mail-psw.org/Тунянcatdog.xyz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *