Recenzia: Vivobarefoot Trail Freak

Majú za sebou 252 kilometrov, dva trailové preteky (desiatku a polmaratón), zatiaľ najdlhší 30km beh, skaly, blato, sneh aj mokrú trávu. A vlastne im stále skoro nič nie je. Teda až na jednu maličkosť, ku ktorej sa ešte dostanem. Vivobarefoot Trail Freak.

Vivobarefoot Trail Freak

Koncom leta som poľoval na trailovú topánku, ktorá by rozšírila môj veľmi skromný teniskový arzenál. Rok som totiž behával viac menej iba v päťprsťákoch, no ťahalo ma to do kopcov a moje už aj tak dosť “ojazdené” Bikily v blate či na suti jednoducho nemali šancu.

Chcelo som však ostať pri čo najväčšom minimalizme: žiadne Salomony ani Hoky sa teda konať nemali. Po dlhšom pátraní som výber nakoniec zúžil na tri: Inov8 Trailroc 150, Merrel Trail Glove a Vivobarefoot Trail Freak.

Trailrocy však v mojej veľkosti (46) nerobia (pozn. red.: robia, no Trailroc 150 nie sú tak dobre dostupné ako iné modely z tej istej rady), Trail Glove sú vraj užšie (úzka špička býva pre mňa pri výbere vždy najväčší problém, mám príliš široké tlapy…) a podrážka nevyzerala “najagresívnejšie”. Oproti tomu bol Trail Freak v špičke najširší a ešte k tomu aj žiarivo červený. Bolo nakúpené. (Veľká vďaka Matúšovi z Behnaboso.sk za konzultácie cez email, hoci Trail Freak ešte ani nemali v ponuke vtedy!)

Kúpil by som znovu? Máš si ich kúpiť aj ty? V skratke: áno a áno. Ale prečo áno (a prečo možno nie) sa dozvieš nižšie.

Pohodlná papučka, na ktorú zabudnete

Fanúšikovia Altier a Oných Oných: budeme mať asi inú predstavu o pohodlí. Nemyslím ním totiž bežanie po troch centimetroch penového obláčika, no topánku, ktorá ti sadne na nohu ako uliata, má krásne širokú špičku (viď fotku), takže ti nemačká prsty na nohách a jednoducho nohe dovolí robiť, čo noha robí najlepšie: uteká najefektívnejšie ako vie.

Vivobarefoot Trail Freak a noha

Na papieri sa síce Freak netvári ako to najľahšie, čo trailový svet ponúka (okolo 265g – väčšina Inov8 topánok sú ľahšie, Salomony sú niektoré ľahšie, niektoré ťažšie, o FiveFingers ani nehovorím), na nohách to však vôbec necítiť. Nepripadám si o nič ťarbavejší ako s FiveFingers.

Zúrivé a odolné zuby

“Grip” bol ten hlavný dôvod, prečo som si Freaka kupoval. Nesklamal. Štuple na ináč tenkej gumennej podrážke sú veľké, v tvare zobáčika a orientované tak, aby zabrali do kopca a podržali ťa z kopca.

A teda že držia. Bežal som v nich spokojne škótskym blatom, mokrou trávou aj snehom. Nepodržali ma dokonale iba na ľade a hladkých mokrých/ľadových kameňoch. To sa však dalo čakať. Klince v podrážke jednoducho nemajú a bez nich do ľadu veľmi gumou nezakusneš.

Vivobarefoot Trail Freak detail podrážka

Keď sa na tú podrážku teraz pozerám, musím povedať, že zatiaľ sa drží dobre. A teda, že som ju nešetril – neraz som musel kvôli trailu prebehnúť pár kilometrov po asfalte, škrabal som sa po skalách, no až na rožtek jedného štupľa, ktorý som zjavne niekde “odrezal”, na nich nie sú vidno stopy po opotrebovaní.

V dvoch ohľadoch sú však zúrivé až príliš. Po asfalte v nich veľa nenabeháš (iba núdzovo na začiatok parku/kopca), čo limituje ich využitie. Topánky, ktoré sa volajú Trail Freak však asi nekupuješ na cestný maratón, takže vieš, čo čakať. A štuple sú zúrive aj v tom, že až príliš nenásytne driapu mokrú trávu, ktorá občas ostáva medzi štuplami. To výrazne znižuje ich schopnosť vás podržať.

Vivobarefoot Trail Freak blato na podrážke

Konkrétny príklad: zbieham dole celkom dlhým trávnatým kopcom, ktorý je šmykľavo mokrý. Začiatkom všetko dobre, no po chvíli som sa začal kĺzať – spomalím, pozriem na podrážku a tá je komplet zaplnená trávou. Krátky prebeh po tvrdšom povrchu väčšinou všetko vybúcha, no treba si na to dávať pozor.

Tak bosé, ako len budete chieť

Topánky majú nulový drop a iba 2,5mm podrážku (4,5mm so štuplami). Dostaneš k nim však aj vložky, ktoré pridajú kúštik viac tlmenia. Vďaka nim sú to super prispôsobiteľné topánky: ak chceš ísť úplne “naboso”, stačí vložku vybrať a topánky si obuť bez ponožiek. Nebudú len viac bosé, ale ich aj trochu odľahčíš – skresáš tým takých 20 gramov.

Vivobarefoot Trail Freak - vložky

Ak si na bosý beh len zvykáš, alebo chceš viac ochrany na dlhé/technické behy, nechaj vložku vnútri. Ja väčšinou behám s vložkou, keďže Škótsko je chladné a tých pár milimetrov na dlhých behoch po kopcoch ocením. Ak to však počasie umožňuje, určite odporúčam bežať bez ponožiek – či už s vložkou alebo bez. Trail Freak je na to stavaný, škrabancov a otlakov sa báť nemusíš

Také tie rýchle šnúrky

Na prvý pohľad som bol nadšený: už žiadne šnurovanie! Trail Freak má totiž systém rýchleho šnurovania, stačí zatiahnuť. A áno, je to super praktické a rýchle. Čo je hlavne v zime či v mokrej topánke asi to najdôležitejšie.

No má to aj svoju nevýhodu – stáva sa mi, že po prvom zatiahnutí si musím tenisku po pár kilometroch behu kúštik dotiahnuť. Hlavne keď bežím dolu kopcom. Na prvý raz sa mi ju nejako nedarí riadne utiahnuť. No a tie šnúrky pôsobia hrozne tenučko, tak dúfam, že vydržia rovnako dlho ako zvyšok topánky!

Všetko vytečie, ani sa nespotíte

Ten nadpis hovorí za všetko: zvršok tenisky je veľmi tenký a priedušný. Teda ani teplo vám nebude, ani nebudete ločkať po čľapnutí do mláky – všetko hneď vytečie.

Začínam však mať trochu obavy o životnosť tejto sieťky: Na vnútornej strane pravej tenisky som si totiž našiel dierku – vrchná vrstva zvršku sa tam začala trhať. Musel som tam o nejaký riadny kameň zarvať, lebo na druhej teniske nič nemám. Diera nejde až “na kožu”, spodná vrstva ešte drží. Dúfam, že sa nebude zväčšovať, minimálne ďalších 250km by ešte mali teda vydržať, ideálne aj viac!

Vivobarefoot Trail Freak zvršok

Záverom

Trail Freak je pre mňa v mnohom ideálom bosej trailovej topánky: široká špička, nulový drop, agresívna podrážka, ohybnosť a priedušnosť. Nebude to asi tvoja jediná teniska (aj preto mám na nej “iba” niečo cez 250km – nemám možnosť ísť každý beh behať do kopcov), no každý horský bosonoh by mal nad nimi vážne porozmýšľať. Mojou jedinou obavou je výdrž zvršku – recenziu môžem doplniť po ďalších sto, dvesto kilometroch a podať čerstvé hlásenie

Kúp si teda Trail Freak, ak:

  1. Si zvyknutý behať bosý alebo v bosých topánkach
  2. Chceš behať v tých najťažších terénoch a nebáť sa
  3. Často stretávaš na cestách mláky a blato
  4. Ti drvivá väčšina tenisiek býva príliš úzkych (aj tých minimalistických)

Trail Freaka radšej zváž, ak:

  1. Hľadáš univerzálnu tenisku na cestu aj ľahký terén
  2. Chceš prejsť na technické/horské behy, no nie si zvyknutý na bosé topánky
  3. Máš veľmi úzku špičku chodidla
  4. Hľadáš veľa peny či iného tlmenia

Autorom tejto recenzie je náš zákazník Matúš Lupták, ktorý si od nás topánky normálne kúpil a po čase sa ozval s hotovou recenziou. Za takéto recenzie odmeňujeme formou zľavy z ďalšieho nákupu, no veríme, že to na objektivite nijako neuberá. Veď nakoniec, tá ďalšia recenzia môže byť od vás.best shared budget appprodvijenie.xyzвзлом почты mail ruhtktdfynysqhttps://recom-power.com/ru/index.html?0новая почта из америки

One Reply to “Recenzia: Vivobarefoot Trail Freak”

  1. Super recenzia, mam dvoje trailfreaky, obidvoje zial povolili (relativne rychlo) presne na tom mieste z vnutornej strany pri podrazke ako to vidiet na fotke, teraz tam mam diery cez 5cm velke :-\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *