…lebo Kilian

Tromso Skyrace je jeden šialený pretek. Kilian a Emelie si ho vyrobili prakticky pre seba. Hovoria o ňom ako o návrate ku skyrunningu a ako o alpinizme bez nezmyslov. A čudujsasvete, hneď sa stal aj jedným z najťažších ultra v Európe. Pretek má 45 kilometrov a 4600m prevýšenia, v nejakom takomto zložení:  3 km cesty – 9 km trailu – 25km technického trailu – 6km off trail – 5km technického hrebeňa (3. lezecký stupeň). Ale video z trasovačky vyzerá ako svieža prechádzka prielomom Hornádu. Sú tam zasnežené pasáže, brodenie rieky, šplhanie sa skalami po štyroch, a ak je hmla alebo prší, ešte aj nesmierne šmykľavý povrch. Ian Corless, ktorý bol fotiť premiéru preteku vo svojom reporte asi trikrát použil veľké písmená: “This is NOT a race for everyone.”

Tak toto bude chcieť riadne veľa čokolády.
Tak toto bude chcieť riadne veľa čokolády.

Vraj keď pretek skončil, Kilian si sťastne vydýchol, že ako dobre, že všetci prežili. Víťaz z roku 2015 Jonathan Albon vo svojom racereporte označil posledné metre v úseku najvyššieho stúpania ako “f***ing scary,” s tým, že miestami proti nemu letelo zopár kameňov. 

Jedna z najznámejších fotiek tohto preteku
Jedna z najznámejších fotiek tohto preteku

Jonathan o hrebeni Hamperokekn ešte napísal toto:

“Je ťažké ho opísať. Väčšina času som bol na všetkých štyroch. V jednom bode tohto ako žiletka ostrého hrebeňa bolo treba preskočiť cez prázdno z jednej skaly na druhú. Bolo srandovné sledovať ako sa z našej súťažnej skupiny v rámci preteku v tomto nebezpečnom úseku stala skupina ľudí, ktorá ním preliezala spoločne za vzájomnej pomoci.”

Takisto si ešte spomína, že v hlbokej hmle miestami strácal traťové vlajočky, vzdialené od seba na desať metrov, a že keď už na víťaznej pozícii prebiehal poslednou občerstvovačkou, všetkým, ktorí ho povzbudzovali odpovedal: “I am f*** ‘d.” Nakoniec, aj víťaz 2014 Eirik Haugsnes (a bežal v X-Talonoch 212!) po dobehnutí povedal: “Ako mi isto vidíte na tvári, bola to intenzívna skúsenosť.” Na tejto fotke už ale vyzerajú dobre.

Víťazi Tromso Skyrace 2015: Jonathan a Emelie
Víťazi Tromso Skyrace 2015: Emelie a Jonathan

Tak aké máte teda plány na leto 2016? Totiž, ak by ste chceli, prihlásiť sa ešte stále dá. Tromso Skyrace má v sebe vlastne preteky štyri, kratšie a dlhšie trate a jeden vertikál. Možno budete mať šťastie a aj vám sa ráno pokazí lanovka, ktorá vás mala dopraviť hore na kopec na miesto štartu, a možno práve s vami Kilian zavtipkuje, že sa aspoň poriadne rozohrejete. :) No a ak by ste toto všetko z nejakého zvláštneho dôvodu nechceli, tak potom príďte na Smolník. Naše slovenské celebrity, bratia Kovaľovci, na máj naplánovali Smolník Skyrace, a neskôr na september opakovnie minuloročného megaúspešného horského behu Smolník. Aj keď ani toto nemá byť prechádzka prielomom Hornádu, na živote vás nikto ohrozovať nebude. ___ Úvodná foto z tohto racereportu.продвижение екатеринбургсупермаркет класс одессамакияж мадонны фотомосква дом посудыжалюзиrussian cities by population

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *