Ako na štafetový pretek

V tomto článku sa budeme venovať tomu, ako sa pripraviť , mentálne ale aj inak, na svoj prvý štafetový beh ako napríklad Od Tatier k Dunaju.

GlobalLogic, firma, kde Matúš pracuje, sa chystá na OTKD ako jedna veľká krásna štafeta. Sľúbil som, že skúsim dať dokopy nejaké rady pre svojich kolegov. Tak tu sú. Varovanie: je to dosť neformálne, napísané o polnoci a určite aj veľmi nekompletné. Ďakujem.

Ale najskôr, veľmi veľmi skrátená verzia.

tl;dr

  1. Bežte (relatívne) rýchlo
  2. Keď nebežíte — pite a jedzte
  3. Ked nejete a nepijete — spite a oddychujte.
  4. Opakujte 1. až 3. až kým nebudete v cieli.
  5. Gratulujem!

A teraz verzia pre tých, čo stresujú trochu viac.

Pred pretekom

Čo zbaliť a zobrať so sebou

  1. Svoje bežecké oblečenie (do rôzneho počasia, dňa, noci)
  2. Topánky, radšej viac ako menej. Minimálne normálne + bežecké.
  3. Pár náhradných kusov, hlavne ponožky (spodky, ehm)
  4. Kapsičku na behanie aj s fľašou a/alebo handheld
  5. Normálne pohodlné oblečenie na prezlečenie
  6. Spacák a karimatku
  7. Veľa vody, rôzneho jedla (o tom ešte viac niekde nižšie)
  8. Gély alebo podobné rýchle cukry na tie neskoršie a tažšie úseky
  9. Rôznu hygienu (kefka, pasta, suchá sprcha, mokrá sprcha) a uterák na kúpanie v rôznych potokoch
  10. Toaleťák a spol
  11. Vazelínu a náplaste na bradavky (skôr pre chlapov obe, ehm)
  12. Čelovku, baterku, náhradné batérie
  13. Reflexné prvky, blikačky
  14. Mobil, doklady, samozrejmosti (ale radšej nič extra cenné)
  15. Power bank, kábel a nabíjačku, príp. nabíjačku do auta
  16. Do mobilu appky Google Maps (s offline mapami) a Mapy.cz
  17. Svoje úseky super naštudované a nejaký ten prehľad o tom, čo sa deje celkovo

Na čo pamätať (pri balení ale aj tak inak)

  1. Nebudeme spať v žiadnom hoteli
  2. Nebudeme spať
  3. Ok, budeme trochu, ale asi určite nie veľa
  4. Bude tam trochu chaos
  5. Bude tam trochu smrad
  6. Pravdepodobne budete behať viac, ako ste kedy behali
  7. Ak aj nie, budete behať, oddychovať a znovu behať tak často ako nie asi nie ste zvyknutí
  8. Bude vás asi kadečo bolieť
  9. Asi sa stratíte
  10. Toi Toi

Keď už ide do tuhého

Tak, ak máme (aspoň väčšinu z) vyššie menovaného, mali by sme byť v dobrej pozícií víkend prežiť bez vážnejšej ujmy.

Vašou hlavnou úlohou je tu odbehnúť svoj úsek v čo najlepšom čase, teda napríklad sa ani nikde nestratiť a neumrieť. To by sa ťažko bežali ďalšie úseky.
Z toho vyplýva, že keď nebeháte (a nemáte iné povinnosti ako napr. šoférovať alebo niečo koordinovať či niekoho resuscitovať), mali by ste všetku svoju energiu sústrediť na to, aby ste doplnili tekutiny, energiu (ham, ham) a oddýchli si a tak sa pripravili čo najlepšie na ďalší úsek. Toto si treba vyslovene pripomínať ba až plánovať, lebo keď už vám to telo pripomenie, može byť trochu neskoro (nebojte sa, tu ešte neumierate, len ste veľmi hladní alebo dehydrovaní).

Čo sa týka spania, to je jednoduché, tam sa to pokaziť veľmi nedá. Pokojne spite kedykoľvek a kdekoľvek sa vám dá. Na zemi, v aute, na tráve, na autobusovej zastávke, na schodoch pred kostolom, atď.

Čo sa týka jedenia, tam sa toho tiež nebojte. Radšej to trochu prežente a pojedzte všetko, čo vám príde pod ruku. Dôležité je, aby v tom bol nejaký cukor, ale zase aby to nebol iba cukor. Potrebujete aj niečo “normálnejšie”. Možno bude aj nejaká pizzeria po ceste, alebo potraviny, ktoré budú otvorené. Ale spoliehať na to určite netreba. Zabaľte si rôzne tyčinky (proteínové tiež), čokolády, colu, redbull, varič na kávu, chleba, rožky, slaninu, klobásu, melón, nutelu (nezabudnúť lyžičku), gumenných medvedíkov, banány, atď.
Aby bolo z čoho vyberať, keď dobehnete ten druhý či tretí úsek a už nebudete mať chuť na hocičo.

A potom ešte strečing alebo nejaké seba-masáž vám môže pomôcť k tomu, aby sa tie ďalšie úseky rozbiehali ľahšie.
Tu pravidlo platí také, že lepší je dynamický strečing (poskakovanie, kopanie, bežecká abeceda) a keď statický (rozťahovanie nôh, naťahovanie svalov) tak radšej, keď ste rozohriaty, teda po dobehnutí.

Keď bežíte

Asi hlavne bežte. Skúste si nájsť rovnomerné tempo, ktoré vám bude sedieť no budete sa vládať do toho ešte trochu oprieť a hlavne niečo odložiť na posledné úseky. Ak by sme to mali preložiť na snahu, ten prvý úsek chodťe volnejšie, druhý skúste pridať a pri treťom položte život. Vysledné tempo bude možno rovnaké, ale šak to je okej.

Predpokladáme, že máte dobre naštudované trasu a ideálne na zložitejšich úsekoch (mestá, les) aj vytlačenú mapu niekde v gatiach alebo mobil a trasu tam. Ak máte super drahé hodinky, ktoré vám budú ukazovať trasu, tak ste to úplne vyhrali.

Na tých rovnejších a cestných úsekoch (paradoxne asi aj nočných) by orientácia nemala byť veľký problém, ak len bude niekto pred vami. Pri počte bežcov by to tak snáď malo byť väčšinu času, takže sa môžete proste pohľadom držať človeka pred sebou.

Tí, čo bežia ako prví, štartujú, odovzdávajú a preberajú by mali mať super dobre naštudované, čo treba robiť a kde. Tí ostatní sa potom priučia od nich. Takže ostatní, sledujte, čo sa deje.

Keď nebežíte

Dôvody môžu byť veru rôzne:

  1. Umreli ste
  2. Stratili ste sa
  3. Nevládzete

Skúsime rozobrať tie posledné dva.

Ak ste sa stratili, uistite sa, že ste naozaj stratení. Niekedy nás len prepadne panika, ajked sme ešte presne tam, kde máme byť. Vidíte okolo seba nejakých bežcov? Vidíte aspoň nejaké stopy po nich? Viete, kam sa máte dostať? Ak neviete kde ste a kam sa máte dostať, môžete sa prinajhoršom aj vrátiť a vyzerať iných bežcov. To by mala byť ale celkom posledná možnosť. Snažte sa hýbať smerom vpred, naozaj.

Ak nevládzete, skúste aspoň udržať nejaké bežecké tempo. Ak sa nedá ani to, skúste sa aspoň hýbať. Svižne kráčajte a kmitajte pri tom rukami jedna radosť. Ruky vám pomôžu. A šľahnite si k tomu nejaký cukor.
Ak neviete ani kráčať (kŕč, napr.), zastante, napite sa, dajte si cukor, rozdýchajte to, prípadne vystrečujte, a potom pomaly znovu rozbehnite.

Možno vás bude zaujímať

Tento môj článok o tom, ako sa pripraviť na maratón a čo robiť počas neho. Štafetový beh je svojim spôsobom dlhý beh, lebo bežíte veľa a od začiatku po koniec to trvá vlastne ešte dlhšie.

Pár tipov na kapsičku a fľašu do ruky. Takýchto produktov je dnes už naštastie celkom veľa, no väčšinou platí, že kvalita a cena idú ruka v ruke. No niekedy aj v Lidli majú slušné veci.

Môje obľúbené jedlo na preteky: Agave a Marva.

 магазин чего-тоcububusms-кодгастроэнторологred square in russiaRussians angry

One Reply to “Ako na štafetový pretek”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *