Ako som začínal

S behaním som začal na jeseň roku 2009. Striedaním behu a chôdze som spravil 3km po meste za takmer 20 minút a bol som úplne zničený. Na druhý krát to bolo o poznanie ľahšie, lepšie a rýchlejšie. Nemal som žiadnu špeciálnu výbavu, ani topánky, bolo to namáhavé, ale páčilo sa mi to. A – behal som so psom.
Teraz, rok a pol na to behám 10km, po lese, s dvoma psami, a učím sa ako behať štýlom “naboso”. A stále ma to všetko veľmi baví.

Už si vlastne ani nepamätám prečo som behať začal, či som chcel rýchlejšie vyvenčiť psa, alebo natrénovať na dogtrekking. Leto predtým som sa totiž dal na úžasné bláznovstvo. Začal som robiť dogtrekking (o tom ešte viac napíšem). Na jar som absolvoval jeden Mini (25km), mesiac či dva na to Mid (30+km) a v lete, svoj prvý Long (95km, dva dni), ktorý som, snáď aj na vlastné počudovanie – bez nejakého poriadneho tréningu, dokončil. Toto ma neuveriteľne bavilo a chcel som to robiť. Veľa a veľa. A vtedy som asi začal behať.

Začiatky behania boli ale pomerne ťažké. Veľmi rýchlo som sa zadýchal a v dôsledku toho som poriadne nevládal. Moja biedna pľúcna kapacita sa tu naplno prejavila. Na druhej strane, nohy, ktoré mali cvik z bicykla a chôdze, veľký problém nemali.

Pomerne rýchlo som sa presunul z mesta mimo. Snažil sa bežať alebo aspoň striedať chôdzu a beh (keďže od domu to mám do kopca) smerom na lúku za mestom. Tak som si robil 5 kilometrové vychádzky a v podstate po pár mesiacoch, na jar, som objavil 10km trasu, ktorá viedla prevažne po lese. Táto sa mi veľmi páčila. Do kopca som to celé vybehnúť nevedel (a to sa mi ako tak darí až teraz) ale zvládal som to za hodinu a pol, postupne aj menej. Užíval som si lesa, čerstvého vzduchu, behania so psom a to, ako vládzem. Ajkeď som vlastne dokázal bežať nepretržite iba pár kilometrov.

Samozrejme, potreboval som aj nejaké normálne topánky. Tak som si kúpil nízke Lowa topánky s Goratexom a behal v nich. Bola to nádhera. Pridal som aj tričko od Treksportu, rýchloschnúce a to bola ďalšia nádhera.

Po jari prišla nová dogtreková sezóna. Mini som dával rýchlejšie, čo bolo super. Long v lete bol ťažký. Obul som si nízke Lowy, čo bola na 50km denne nová skúsenosť. Bolo veľmi horúco, čo nezvládal môj pes a trasa bola náročnejšia a dlhšia ako rok predtým. Kombinácia tohto všetkého nás odstavila v druhý deň, niekde na 70-tom kilometri. Pes začal krívať, stále mu bolo veľmi horúco, tak sme to nechali tak. Nevadí. Z 20 štartujúcich dokončilo iba 8 šťastlivcov.

Teraz behám ďalej a po dlhej zime vážne rozmýšlam nad behaním naboso. Teda, minimálne nad tým štýlom, keď už nie bez obuvy. Učím sa, vlastne zisťujem, že pri behu celkom prirodzene dopadám na prednú časť chodidla a nie na pätu. Veľa si o tom čítam, o ľuďoch, ktorí to robia, o Luna sandáloch, Vibram FiveFingers a minimalistických topánkach a rozmýšĺam, ako ďalej.

Keď som musel pred pár týždňami dať reklamovať svoje Lowa topánky (pozor na kožu v miestach častého ohybu – nezvláda to) zrazu som nemal v čom behať. Druhé som len tak kupovať nechcel. Keď sa trochu oteplilo (asi na +7 stupňov Celsia) obul som ponožky, sandále a vybehol. A bola to paráda. Spravil som tak najprv 5, 7 a nakoniec 10km. Bez problémov a s ľahkosťou.

Teraz mi vrátili peniaze za topánky, takže potrebujem nové. Intenzívne som čítal a hľadal. Po asi dvoch dňoch som si cez eBay objednal Merrell Trail Glove. Sú to minimalistické topánky. Žiadna vysoká päta, žiadna super hyper opora. Len tenká podrážka a topánka, ktorá ochráni nohu pred menšími zakopnutiami, nárazmi a nebezpečnými prvkami terénu, ktoré by inak mohli moju nohu doráňať do krvi. Som zvedavý, aké budú. Majú prísť do dvoch týždňov.

Vlastne ešte stále iba začínam.сумки купить недорогоserm услугилобановский класс харьковseo оптимизация сайтаresa instrumentжалюзи харьков барабашово

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *