Recenzia Merrell Barefoot Trail Glove

Svoje Merrell Trail Glove som si zadovážil ešte v lete 2011 až z USA. Boli (a sú) to moje prvé minimalistické, tzv. bosé, topánky. Boli (a sú) výborné.

Merrell Trail Glove

Merrell Trail Glove (po cca 700 km)

Za necelý polrok som v nich nabehal, nachodil a nadogtrekoval viac než 700km. Používal som ich prevažne do terénu, mimo mesta, ale zo začiatku som sa neubránil vynikajúcemu pocitu z týchto topánok a chodil som v nich aj do roboty. Keď prišla jar, znovu som v nich chodil aj do práce, von zo psami a podobne (keď už bola zima na huarache sandále), a prestriedal som ich až niekedy v novembri. Odvtedy sú to znovu len bežecké topánky do terénu a chladnejšieho počasia (okolo 0 stupňov Celzia a menej). Nosil som ich teda po dostatočne dlhú dobu a používal som ich na dostatočné množstvo aktivít, a na základe svojich skúseností vám chcem teraz odovzdať svoje poznatky.

Vypracoval som skupinu kritérií, ktoré budem vo všeobecnosti pri topánkach hodnotiť, takže podľa nich rozoberiem aj moje obľúbené Merrell Trail Glove.

 

Váha

 

Tieto topánky sú ľahké. Ak ste bežne nosili normálne topánky z obchodu, možno aj nejaké kvalitnejšie, a ak ste behávali alebo trekovali v nejakých bežných bežeckých alebo nízkych turistických topánkach, budú vám Merrell Trail Glove pripadať veľmi ľahké. Ak ste zvyknutý na vysoké turistické topánky alebo podobnú obuv, budú vám pripadať až vtipne ľahké. Váha jednej topánky je podľa oficiálnej stránky necelých 176 gramov (neviem pre akú veľkosť). Na našej starej kuchynskej váhe vážila jedna moja topánka niečo cez 180 gramov (veľkosť 9). Pre porovnanie som prevážil nejaké topánky čo sme mali doma a zistil som, že jedna bežná topánka váží okolo 300 až 400 gramov a jedna veľká turistická topánka váži aj cez 600 gramov. Bežecké topánky tiež bežne vážia okolo 300 gramov (jedna). Teda Merrell Trail Glove sú veľmi ľahké. Tento pocit je pri nosení umocnený aj tým ako dobre sedia (ako rukavičky), a aké flexibilné sú. Keď vezmem do úvahy mieru ochrany akú poskytujú (o tom viac nižšie), je ich váha veľmi dobrá.

 

Priestor pre prsty

 

Priestor pre prsty (voľný preklad anglického “toe box”) je pri minimalistických topánkach dôležitá vec. Čím širšia je topánka v špičke a čím voľnejšie sa prsty môžu pohybovať, tým lepšie a prirodzenejšie môže noha fungovať. Pri behu naboso sa prsty pri dopade doslova rozťahujú, dodávajú na stabilite, kopírujú terén, priam sa oň až zachytávajú. Jednoducho ako prsty. Takéto niečo nie je možné ak sú prsty na seba natlačené, alebo nebodaj topánka končí špicou. Prsty človeka (vlastne aj celá noha), ktorý trávi dostatok času naboso vyzerajú inak ako prsty bežného topánkonosiča z našich končín. Čítal som k tomuto štúdiu, ktorá porovnávala tvar nôh ľudí, ktorí boli prevažne bosí (chudobnejší Indovia) s tými, ktorí prevažne nosili topánky (bohatší Indovia, ktorí si topánky mohli dovoliť). (link doplním neskôr)

Každopádne, Merrell Trail Glove majú dostatočne širokú a vysokú špičku a prsty teda majú dosť veľa miesta, aby si robili, čo sa im zachce. V porovnani s inými bežnými topánkami, ktoré som doteraz nosil to je naozaj veľký rozdiel. Je celkom možné, že iné minimalistické topánky budú mať ten priestor ešte voľnejší, no pre mňa to už aj tak bola úplne senzácia. Noha bola v topánke, ale zároveň bola voľná.

Široká a pohodlná špička.

Keďže minimalistické topánky musia poskytovať túto voľnosť, topánka musí držať na narte, nie na špičke. Merrell Trail Glove majú Omni-fit šnúrkový systém, ktorý umožňuje naozaj dobre a presne dotiahnúť tú časť topánky, ktorú potrebujete. Noha sedí pevne, ale prsty sa netlačia. Vďaka tomu máte oveľa lepšie šance na malý počet pľuzgierov na prstoch, ale aj vlastne na celom chodidle.

Detail šnurovania Omni-fit.

Rozdiel medzi špičkou a pätou

 

Tzv. “heel drop” alebo “heel raise” je rozdiel výšky (hrúbky) podrážky medzi pätou (zvyčajne najvyššou časťou) a špičkou (zvyčajne najnižšou časťou topánky). Toto určite poznáte zo ženských topánok na opätkoch, no 99% topánok má tiež nejaký rozdiel medzi pätou a špičkou. Pri tých ženských to má robiť dlhšie nohy, väčší zadok a prsia a celkovo pridávať na výške. Pri tých mužských, je to len hlúpy zvyk. Pri bežeckých topánkach sa na pätu pridáva extra materiál, ktorý má tlmiť pri dopade na pätu. Ak vás to zaujíma, pozrite si toto video, o tom, ako vyvýšená päta ovplyvňuje držanie tela, alebo si prečítajte tento článok o bežeckých topánkach, ktoré povzbudzujú dopad na pätu.

Toľko na úvod a teraz to dôležité. Merrell Trail Glove majú rozdiel medzi pätou a špičkou 0mm (nula milimetrov, teda nič). Keď v nich stojíte, chodíte alebo beháte, vaše držanie je tela je také, ako keby ste boli bosí. Rovnako vás takáto topánka nepovzbudzuje k dopadaniu na pätu.

V skutočnosti, viacerí ľudia hovorili, že Merrell Trail Glove má záporný rozdiel medzi pätou a špičkou. V skutočnosti to tak nie je, ale keď sa postavíte v nových Trial Glove na rovný pevný povrch (napríklad asfalt) budete mať pocit, že pod prednou časťou chodidla máte viacej materiálu ako pod pätou. V prednej časti táto topánka síce ma 1mm hrubý plát, ktorý ochráni pred niektorými nepríjemnostiami terénu, no tento na rozdiele nepridáva. Štruktúra podrážky (k tomu viacej nižšie) je pravdepodobne to, čo dáva takýto pocit. Tiež niektorí tvrdia, že táto topánka je na asfalt až príliš drsná, s čím môžem len súhlasiť. V teréne sa tento pocit záporného rozdielu hneď stratí a monštróznosť podrážky tam práve oceníte.

 

Interiér

 

Merrell Trail Glove sú vhodné aj pre nosenie naboso. Keď si ich dáte na nohy bez ponožiek privíta vás prijemný mäkký materiál z vnútornej strany jazyka, bokov a päty. Vnútro špičky je veľmi dobre vetrané, ale aj sieťka, ktorá tam je nie je nepríjemná (a navyše sa jej prsty takmer nedotýkajú). Zo spodnej strany chodidla je vrstva materiálu EVA, ktorá je príjemné mäkká, má antibakteriálnu úpravu a v chladnom počasí veľmi dobre izoluje, priam až hreje.

Vnútro je naozaj príjemné.

Vo všeobecnosti to takto je, tu ale bohužial nemôžem Trail Glove dať plných 100% pretože moje topánky majú minimálne dve miesta, ktoré ma pri dlhšom nosení bez ponožiek ošrkú. Jedným je ostré vnútro dierky na šnúrku takmer až pri členku (je to dierka, ktorú už nepoužívam). Druhým je šev, ktorý spája jazyk, mäkkú vnútornú časť a prednú sieťkovanú časť. Odrenina mi teda vzniká trochu nad palcom. Naposledy som si však všimol aj tretie miesto (to druhé už ale problematické nie je) a to akýsi ohyb alebo tvrdší šev nad druhým prstom nohy. Z vonku vidím, že je tam topánka mierne prehnutá do vnútra, keďže Merrell Trail Glove má špičku chránený akýmsi tvrdším materiálom pripomínajúcim tenkú gumu. Táto vynikajúca vec ma zachránila pri mnohých zakopnutiach, no zároveň oberá úplne prednú časť zvršku topánky o flexibilitu a to spôsobuje toto jedno oškieranie.

Toľko teda môj pár topánok. Ten váš môže byť bezchybný. Mimochodom, vazelína, alebo niečo podobné, proti odieraniu, pomáha. S ponožkami je to celkom bez problémov a to som v nich prešiel 100km za víkend, s batohom na chrbte, s mokrými nohami, čo sú ideálne podmienky pre pľuzgiere, a nemal som žiaden problém. Nevýhoda ponožiek je jedine ich nasiakavosť. Pri občasných mlákach alebo mokrej tráve ponožky nestíhajú schnúť tak ako bosé nohy a teda máte nohy v mokre neustále. No prežiť sa to dá.

 

Vzdušnosť

 

Tieto topánky dýchajú. Keď som si ich zadovážil a išiel som sa prebehnúť bez ponožiek (pozor na prechod na minimalistickú obuv – nerobte to zhurta), cítil som na prstoch letný vánok. Niečo neuveriteľné. Rovnako vynikajúce to je v horúčavách. V tom, ako sa v nich nohy potia majú tieto topánky naozaj blizko ku sandálom. Schnutie je tiež pomerne rýchle, keď prestane pršať, alebo zasvieti slnko, oceníte ich vzdušnosť.

Predná časť a aj časť bokov topánky je vyhotovená z viacvrstvového sieťkovaného materiálu, cez ktorý v skutočnosti vidieť. Keď topánku podržíte pod svetlom uvidíte tieň tejto sieťky na vnútre topánky. Tomu hovorím vzdušné. Päta a časť bokov sú z vnútra niečím prekryté a sieťka je len z vonku. Jazyk je tiež plnší, ale dierkovaný.

Merrell Trail Glove sú zámerne “deravé”.

Vzdušnosť teda hodnotím pozitívne. Jednak v horúce letné dni, ale aj na dlhých trekoch, kde sa strieda dážd/mokro a sucho. Akonáhle v Trail Glove vojdem do mokrej trávy, alebo vkročím do vody (hoc aj veľmi nízkej), mám v topánke mokro. Myslím, že pri takýchto nízkych topánkach by sa do nich voda dostala, aj keby boli goratexové. Môžete to však skúsiť, goratexová verzia sa volá Embark Glove a stojí a váži a niečo viac ako Trail Glove. Iná, nepremokavejšia varianta, dostupná na Slovensku sa volá Sonic Glove.

 

Kontakt s terénom

 

Cítiť, po čom chodíte, je pre nás bosonožcov dôležité. Jednak sme na to zvyknutí z bosých nôh a druhak je to veľmi dôležitá odozva, ktorú náš mozog dostáva. Terén, povrch, nerovnosti, nepravidelnosti, to všetko náš mozog expresne vyhodnocuje a upravuje nie len samotný štýl behania, ale aj každý jeden dopad. Ak dopadnete na niečo nepríjemne ostré, mozog a noha je tak rýchla, že v procese dopadania dokáže presunúť váhu na inú časť chodidla. Preto je dôležité nestratiť túto schopnosť a rovnako, ani ju príliš neobmedzovať. Jediné, za čo sme ochotní dotyk vymeniť je aspoň ako-taká ochrana.

V Merrell Trail Glove toho cítite pomerne dosť veľa, ale nie príliš veľa. Na asfalt je to blbosť, tam stratíte všetok dotyk, ale ak mám na mysli kamenistý, nepravidelný terén, pokrytý koreňmi, šiškami, alebo nebodaj týmto všetkým pod vrstvou lístia, som vďačný za úroveň ochrany, ktorú tieto topánky poskytujú.

V Merrell Trail Glove sa s trochou cviku dá pohybovať aj po takto náročnom teréne a pocitu dotyku je zachovaný aspoň natoľko aby váš mozog vedel vyhodnocovať to, čo sa nachádza pod vrstvou lístia alebo pod rúškom tmy. A keď náhodou stupíte na niečo fakt nepríjemné, maximálne to na chvíľu zabolí. Takáto bolesť ale spravidla trvá najviac pár minút. Aby výnimka potvrdzovala pravidlo, raz som na dogtreku zakopol (palcom o nejaký vytŕčajúci kameň) tak silno, že som poskočil poriadne (asi v rámci podvedomého zniženia účinku toho zakopnutia), že som dopadol úplne bez kontroly rovno pätou na iný, zrejme ešte ostrejší a viac vytŕčajúci kameň. Palec na nohe ma bolel maximálne pár minút, ale päta ma bolela pár hodín (ako som po nej ďalej trekoval), a to miesto bolo citlivé ešte niekoľko ďalších dní. Takže asi toľko ochrana. Je jej dosť, ale tiež nie príliš veľa. Dosť málo na to, aby sme sa učili z vlastných chýb.

 

Ohybnosť podrážky

 

Ohybnosť je veľmi dobrá a rovnomerná po celej ploche podrážky. Cenou za toto je mäkkšia guma, ktorá síce tiež prispieva k lepšiemu gripu, no skôr sa zoderie. Tvrdšia guma by pridala na životnosti (najmä na asfalte), no ubrala ako ohybnosti tak aj gripu.

Takto si predstavujem ohybnú topánku.

Strih

 

Už som spomínal, že Merrell Trail Glove, sú jediné topánky, pri ktorých mám pocit, že sú nadstavbou mojej nohy a nie niečím, čo moju nohy stiesňuje a stláča? Neviem, ako to Merrell dokázal, ale Trail Glove sedí naozaj ako rukavička. Je príjemne široká, v špičke je dostatok miesta na prsty, chodidlo pevne objíme v predpriehlavkovej časti a noha v topánke nerobí žiaden neželaný pohyb. Strih je vynikajúci. Spolu s šnurovacím systémom Omni-fit a bezponožkovým interiérom je Trail Glove naozaj príjemná na nosenie.

 

Grip

 

Grip je vynikajúci na suchých povrchoch. Trail Glove najlepšie obstojí na trailoch. Holá zem, lesné cesty, štrk, kamene, občasný asfalt (tam je táto topánka až príliš drak), to všetko je úplna paráda. Obstojí aj v blate (nenaberie priveľa) a na tráve či snehu. Najhoršie sa podrážka správa na mokrých skalách, veľkom blate, mokrej tráve a ľade a šmykľavom udupanom snehu. Pri tom, ako podrážka vyzerá a na čo je určená, to ale nie je vôbec prekvapivé. Takže len pozor na tie mokrejšie povrchy, pri všetkom ostatnom sa môžete na Trail Glove na sto percent spoľahnúť a poriadne sa do toho oprieť.

Detail podrážky Merrell Trail Glove.
Predná časť podrážky a štyri “prsty”.

Vzhľad

 

Merrell volí zvláštne farebné kombinácie a pravdupovediac, tá moja sa mi páči omnoho viac ako tie, ktoré sú dostupné na česko-slovenskom trhu. Tam by som volil čierno-zelenú kombináciu. Inak sa mi tieto topánky normálne páčia a rád v nich frajerujem aj len tak, po vonku.

 

Životnosť

 

Zvršok je prakticky nezničiteľný. Sieťkový materiál sa miestami možno natrhne, ale to nie je nič vážne a už vôbec to neuberá na funkčnosti. Podrážka, to už je druhá vec. Ako vidíte, pri kombinácii behania a chôdze, po lesných cestách ale aj asfaltkách sa dôležité miesta podrážky po cca 700 km zarovnajú. Na suchom povrchu majú moje zodraté Trail Glove stále dobrý grip a dokonca som v nich behal ešte aj v zime po snehu, no určite to už nie je to, čo pri nových podrážkach. Predpokladám, že to ešte potiahnem do 1000 km (a dalo by sa asi aj viac, ak by som v nich nechodil po meste), ale to už budú úplne rovné. Tiež je celkom jasne vidieť, že od chôdze sa derie päta a od behu vonkajšia strana prednej časti chodidla.
Opotrebením podrážky sa tiež “zlepšuje” kontakt so zemou, t.j. cítiť omnoho viac a podrážka už chráni menej.

Päta zodratá od chodenia.
Nezničiteľný zvršok. Toto je jediná trhlina, ktorú som našiel. Na EVA podrážke (to žlté) tiež už vidno trochu používanie.

Cena

 

V našich končinách stojí Merrell Trail Glove 110 EUR. V obchode Behnaboso.sk sa dajú kúpiť za 105 EUR (poštovné zdarma).
To je celkom bežná cena pre bežecké trailové topánky a keď vezmem do úvahy, koľko vydržia, tak to nie je zlá kúpa.

 

Záver

 

Mám rád tieto topánky. Merrell Trail Glove sú moje najobľúbenejšie bežecké trailové topánky a je veľmi málo, ak vôbec, čo by som na nich zmenil. Určite si idem kúpiť ďalšie a budem v nich naďalej behať.

Sú pohodlné, príjemné na nosenie, majú nulový rozdiel medzi pätou a špičkou, sú ohybné ale zároveň poskytnú pomerne veľa ochrany, sú vzdušné, nesmrdia (až tak – a dajú sa prať v práčke), šnurovanie je úžasné, veľmi dobre mi sedí strih, ochrana prstov je niečo, čo som už veľa krát ocenil, grip je vo väčšine terénov vynikajúci a celkovo dobrý, takže naozaj, Merrell Trail Glove sú moje prvé minimalistické topánky, ale vôbec by mi nevadilo, keby boli aj posledné a jediné. Sú super.

 

Galéria Merrell Trail Glove

 
Kliknutím spustíte prehrávanie. Tu si môžete pozrieť celú fotogalériu.

Video k Merrell Trail Glove

 

 

Odkazy

kis37резорбцияпоисковая раскрутка сайта интернетвидеоредакторы для андроидbest places in st petersburgRecom

One Reply to “Recenzia Merrell Barefoot Trail Glove”

  1. Zdravím,

    chcem poprosiť o info, sú podobné topánky “s priestorom na prsty” aj na turistiku.

    Ďakujem za info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *